För dig som vill elda...
EKONOMISKT! BEKVÄMT! MILJÖVÄNLIGT!
 

 Tillbaka  
 

  Fakta om träpellets

 

Pellets är hårdföpackat träspill. Sågspån, kutterspån, bark och liknande från sågverken och den övriga industrin utgör råvaran, som komprimeras i små, stavformiga bränslestycken.
Pellets är ett torrt och energirikt bränsle som förbränns i små mängder under hög temperatur. Det gör att reaktionstiden blir snabb och tekniken reglerbar utan att den ökar belastningen på miljön.
För att ersätta en kubikmeter olja behövs ca 2,1 ton pellets eller ca tre kubikmeter pellets.Vikten per kubik är ca 650 kg.
Biopellets tillverkas på ett 20-25-tal fabriker och fler är på gång.
Pellets levereras på olika vis beroende på dina önskemål. 20kg småsäck på pall, storsäckar om 500 - 800 kg eller med bulkbilsleverans. Du kan även på vissa fabriker hämta pellets i lösvikt.
Med en produktion på nära 600 000 ton pellets per år är Sverige näst störst i världen, efter USA. Sverige beböms ha kapacitet att tillverka minst en miljon ton pellets per år. 8000 svenska småhus värms i dag med pellets medan ca 400 000 hushåll värms med pellets i USA.
Pellets är billigare än både el och olja samt mycket bekvämare för vedeldaren och det finns inga tecken som tyder på att det skulle förändras. Dessutom är pellets ett inhemskt bränsle

*Rent bränsle *Möglar inte *Fryser inte *Vikt 550-750 kg/kubik *Energi innehåll 4,7 - 5,2kWh/kg